Blogger Template by Blogcrowds

Note: Sesiunea 804

1. Fotosinteza este procesul imperfect înţeles prin care clorofila verde din plante foloseşte energia razelor de soare pentru a fabrica carbohidraţi obţinuţi din apă şi din dioxod de carbon. Această “lumină înmagazinată” poate fi folosită apoi ca mîncare.

2. Cu siguranţă Seth are dreptate atunci când spune că “senilitatea” este o epidemie mentală şi psihică, dacă luăm în vedere milioanele de oameni care au suferit - şi au murit – din cauza ei. M-am uitat la tatăl meu cum a trecut prin ravagiile senilităţii; a murit în Noiembrie 1971, la vârsta de 81 de ani. Uită-te la pasajele foarte evocatoare ale lui Jane, cât şi la desenul meu, în Partea a Treia din cartea sa de poezii, Dialoguri.

Credinţele pe care oamenii le achiziţionează atunci când sunt tineri pot fi schimbate, iar conform lui Seth (şi ideilor pe care eu şi Jane le deţinem) acest proces al schimbării este cel mai bun “vaccin” împotriva senilităţii. În timp ce îmi priveam tatăl cum devenea din ce în ce mai bătrân, acompaniat de o progresivă pierdere a memorii şi functiilor biologice, mă întrebam de ce nu şi-a revizuit în mod conştient răspunsul său faţă de viaţă – şi de ce nu am văzut orice indiciu că ar dori să facă acest lucru. Am simţit clar că era posibil să îşi îmbunătăţească credinţele sale despre viaţă şi că beneficiile ce ar fi urmat dintr-o asemenea acţiune ar fi imense. Nu am dorit să se schimbe doar pentru a evita durerea pe care o simţeam atunci când îl priveam cum se simte din ce în ce mai rău. Retragerea tatălui meu din această lume s-a realizat în văzul tuturor. În înţelegerea noastră imperfectă, eu, Jane şi alţi membrii ai familiei am văzut cum se desfăşoară acest proces: Nu am simţit că oricare dintre noi puteam face mare lucru.

În cercurile medicale au existat discuţii recente despre faptul că multe cazuri de senilitate sunt cauzate de “o infecţie lentă cu un virus,” mai degrabă decât de ereditatea sau de îmbătrânirea şi lipsa de oxigen a creierului. Există speranţa, şi speculaţii nedovedite, că până la urmă o asemenea infecţie ar putea fi medical tratabilă. Dar, în orice caz (fie că senilitatea apare datorită îmbătrânirii sau a infecţiei), credinţele apar primele, ajutând corpul să îşi menţină performaţele sănătoase pâna la vârste înaintate, sau încurajându-l să se deterioreze inutil.

În timp ce scriu această notă Jane mi-a spus că o parte din materialul meu din Nota 1 pentru sesiunea 803 este aplicabil aici. Căci, evident că senilitatea ar trebui să fie cucerită dacă bărbaţii şi femeile vor să trăiască mult mai mult, ca să nu mai spunem “pentru totdeuna.”

0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire