Blogger Template by Blogcrowds

SESIUNEA 801, 18 APRILIE, 1977 9:31 P.M. LUNI


Voi prefaţa notiţele obişnuite pentru prima sesiune din Evenimentele de Masă cu următoarele cometarii, pentru a rezuma strădaniile de o viaţă în care eu şi soţia mea Jane Roberts am fost implicaţi în crearea cărţilor Seth. Seth este o puternic creativă “personalitate de esenţă energetică”, aşa cum se autonumeşte, ce vorbeşte prin Jane Roberts în timp ce ea este în transă sau într-o stare disociată. Aceste notiţe sunt scrise cu puţin după ce Seth a terminat să dicteze Evenimentele de Masă în August 1979. Bineînţeles, am discutat unele dintre aceleaşi puncte în timp ce am prezentat cărţile precedente ale seriei, deşi în fiecare dintre aceste ocazii, de dragul varietăţii, am facut-o într-un mod diferit. În acelaşi timp, eu şi Jane vrem ca fiecare dintre cărţile noastre să fie completă în sine, astfel încît fiecare “nou” cititor să poată de la început începe să înţelegă ce se întîmplă. Detalii despre câteva dintre subiectele pe care le voi menţiona aici pot apărea în timp ce cartea înaintează, sau se va face referire la altele. De asemenea, aceste notiţe o vor elibera pe Jane de munca adiţională din Introducerea sa pentru Evenimentele de Masă. (Conform propiei sale definiţii Seth nu mai este o fiinţă fizică, deşi ne-a spus că a trăit un număr de vieţi anterioare; astfel, apar în materialul său idei despre reîncarnare. Evenimentele de Masă este a şasea1 carte pe care Seth a produs-o – evident toate dintre ele cu cooperarea lui Jane; cât şi a mea, de vreme ce notez cuvînt cu cuvînt materialul şi apoi adaug notiţele mele.


Des, Jane aproape că nu işi aminteşte informaţiile pe care le transmite ca şi, sau pentru Seth. Ea a început să vorbească pentru el în Decembrie 1963 şi nu dă nici un semn că şi-ar încetini debitul. În unele momente vocea sa Seth poate fi într-adevăr foarte puternică, având un accent pe care încă nu am reuşit să îl descriu. Atunci când se află în starea sa de transă, ochii ei gri-albaştrii devin mult mai închişi, mult mai luminoşi şi penetranţi. Seth îi spune lui Jane “Ruburt” iar mie “Joseph”. Conform lui Seth, aceste “nume de entitaţi” semnfică doar faptul că în vieţile noastre prezente ne identificăm mai mult cu aspectele masculine ale entităţiilor noastre, sau self-uri întregi –care în sine nu sunt nici masculine nici feminine, ci conţin în interiorul lor un număr de alte self-uri [de ambele sexe] cu care suntem înrudiţi, sau o parte din ele, reîncarnaţional sau în alt mod.(De obicei ţinem două “sesiuni” sau întîlniri cu Seth în fiecare săptămînă, ce totalizează trei sau patru ore, dar credem că de fapt Seth ar putea să vorbească 24 de ore pe zi pentru restul vieţilor noastre şi tot să nu acopere întreg materialul pe care este capabil să ni-l ofere. [Singura problemă este eu şi că Jane nu am trăi atât de mult!]. Acea cretivitate şi energie uluitoare din sesiuni străuceşte constant asupra noastră; indiferent de ce gîndim despre “realitatea sau nonrealitatea” lui Seth şi chiar indiferent de ce ne spune El despre sine.


( Totuşi, producerea tuturor cărţile Seth - împreună cu o mare cantitate de material Seth nepublicat – nu îi consumă toate abilităţiile lui Jane, deoarece ea de asemenea a scris 10 cărţi “pe cont propiu.” Acestea includ lucrări de poezie, ficţiune, şi evenimente psihice experimentate din propiul ei punct de vedere conştient. Ea lucrează acum la cîteva carti. Totuşi, este prudent a nota, că toată munca sa portă acel unic, mereu crescătoar punct de vedere al conştiinţei exprimat de Seth şi de ea înşişi. Iar la fel se întampla şi cu al meu.


Acest lucru spune multe. Noi într-adevăr intenţionăm să ne petrecem restul vieţilor noastre studiind ramnificaţiile acelei “unice”, mereu crescătorare privire a conştiinţei.” Încă avem o grămadă de întrebări despre realitatea lui Seth, conceptele sale şi rolul lui Jane [şi al meu] în toate acestea – întrebări despre conştiinţa în sine: conştiinţa ce ajunge să se cunoască în infinite variaţii, aşa cum am scris mai înainte, fie că este sau nu camuflată în formă fizică.


(Pentru moment, haideţi să postulăm că eu şi Jane credem că inţelegem mai bine faptul că conştiinţa nu are limite decît acelea pe care le-a impus asupra sa prin înţelegerile şi percepţiile individuale. Conştiinţa creează totul, sau tot ceea ce ştim reflectă creaţile particulare de conştiinţă şi probabil că acele sublime realizări fizice şi mentale sunt fără de sfîrşit. Ideea de infinitate este implicată aici – un concept al căror implicaţii ne fac să ne simţim neliniştiţi, căci deşi se poate spune că materialul Seth implică infinităţi de creaţie din partea fiecăruia dintre noi, ne dăm totuşi seama de inabilitatea minţii conştiente de a cuprinde într-o asemenea noţiune toate aceste calităţi inerente.


(În acelaşi timp, eu şi Jane suntem extrem de recunoscători că am avut oportunitatea de a studia împreună cu Seth idei despre conştiinţă şi că această deschidere a relităţiilor noastre individuale este ceva ce nu ne-am fi putut imagina înainte de 1963. Aprecierea noastră a vieţii a crescut foarte mult – iar dacă materialul Seth nu a făcut nimic decît să ne ajute să creştem în acea privinţă, tot ar fi îndeplinit un serviciu foarte potrivt. Sper că şi alţii simt că au caştigat de pe urma acestui material. [De fapt, cred că ceea ce am învăţat m-a salvat de amărăciune şi decepţii în viaţa de mai tîrziu. Jane de asemenea a fost ajutată foarte mult. ] Astfel, scopul nostru legat de carţile lui Seth este de a-l lăsa să vorbească, de a adăuga câteva gînduri ale noastre, şi de a avea încredere că sentimentele şi înţelesurile din toate acestea vor stârni răspunsuri benefice în fiecare cititor. Este tot ceea ce putem face. Eu cred că propiile mele cuvinte sunt mijloace de expresie destul de inadecvate pentru a transmite înţelesurile mai adânci, nespuse din viaţa pe care o simt dar nu o pot de fapt exprima în cuvinte.


De asemenea cred că Seth ar avea câteva lucruri destul de amuzante de spus lui Jane şi lui Robert – într-o zi îl voi întreba- cuvinte prin care ne-ar atenţiona cu umor să nu luăm prea în serios această poveste, să lăsăm loc în vieţile noastre de zi cu zi pentru bucuria creativă şi neinhibată a trăirii, chiar în timp ce studiem acestă infinită curgere a materialului. Dar, să menţii un asemenea echilibru nu este tot timpul uşor. Seth deja i-a oferit de două ori incurajări lui Jane de când şi-a terminat partea sa de muncă pentru Evenimentele de Masă în August 1979. El a oferit următoarele citate atunci cînd Jane a început să exprime o reînoită grijă pentru responsabilitatea acestui material şi pentru reacţiile altora la el. Sentimentele sale au apărut în mare parte datorită mereu crescătoarelor scrisori pe care cărţile lui Seth le-au generat. Interesant modul cum porţiunea Seth a structurii personalitaţii lui Jane [oricare ar fi realitatea lui Seth] reîntăreşte acele alte porţiuni ce întâmpină toate provocările incorporate în prezenta sa existenţa fizică şi mentală - iar noi continuăm încontinuu să învăţăm mai multe despre cum este Seth capabil să realizeze toate acestea. În aceste fragmente Seth atinge câteva alte puncte la care des ne gîndim.


Dintr-o sesiune personală ţinută în 29 August, 1979:

(“ Există o putere a creşterii şi o îndeplinire a valorii în fiecare individ. Ele trebuie satisfăcute. Este puterea ce face posibilă creşterea fizică, puterea ce se află în spatele fetusului. Tu ştii dinainte natura perioadei în care te vei naşte. Voi [Jane şi Rob sau Ruburt şi Joseph] v-aţi născut cu anumite abilităţi şi a-ţi ştiut de dinainte că va trebui să vă lărgiţi cadrul conceptelor convenţionale pentru a avea loc să vă folosiţi aceste abilitaţi. Într-un fel, ele v-au oferit o viaţa nouă, deoarece în vechiul cadru nu exista nici o cale satisfacătoare [subliniat] sau creativă pe care să mergeţi.

(“Ambii a-ţi folosit materialul pe care vi l-am oferit şi ceea ce a-ţi învăţat foarte bine pe cont propiu prin acesta - o parte dintre învaţaturi asimilate atât de lin încît nu sunteţi nici măcar conştienţi de realizările voastre. În anumite zone încă vă agăţaţi de vechi credinţe, dar nu există nici un sfîrşit la ceea ce puteţi realiza cu înţelegerea sporită. Încă puteţi realiza le fel de mult, dacă nu mai mult, decît a-ţi făcut-o pînă acum.

("Gîndiţi-vă la voi, în moduri importante, ca şi cum aproape v-aţi născut din nou în 1963 [atunci când au început sesiunile]. Voi doi- deoarece ambii sunteţi implicaţi- nu numai că a-ţi iniţiat un nou cadru prin care voi şi alţii puteţi vedea natura realităţii mult mai clar, ci de asemenea a trebuit să incepeţi de la zero, sa primiţi materialul, să invăţaţi să aveţi încredere în el, iar apoi să îl aplicaţi propiei voastre vieţi- chiar dacă “faptele nu erau toate oferite”. În nici un moment nu a-ţi avut întregul material la care să apelaţi, aşa cum în orice moment pot face cititorii voştrii. Aşa că, spune-i lui Ruburt să nu se judece prea aspru, iar în toate acestea încearcă să îi reaminteşti despre simţul său al jocului. …”

( Dintr-o sesiune obişnuită, numărul 877, 3 Septembrie 1979:

“ Toată creativitatea este în esenţă veselă. Este joacă în cel mai înalt sens al cuvîntului şi este tot timpul plină de mişcare. Sesiunile şi munca noastră pot aduce o nouă specie mentală de bărbaţi şi femei. Ideile pot schimba cromozomii, dar sesiunile şi cărţile lui Ruburt, trebuie să fie înainte de toate expresii vesele a creativităţii, expresii spontane ce sunt guvernate de propia lor ordine… Tu pictezi deoarece iţi place să pictezi şi uiţi de ceea ce ar trebui să fie sau să nu fie un artist. Spunei lui Ruburt să uite ceea ce un scriitor sau psihic ar trebui să fie sau să nu fie. Spontaneitatea lui Ruburt permite ca toate abilităţiile sale creative să apară. Este un lucru nesăbuit să incerci să aplici disciplină, sau o ordine secundară unei spontaneităţi creative ce automat îţi oferă cea mai bună ordine pe care natura ar putea vreaodată să o asigure.”


(Aceste două fragmente din Seth conţin gândire inspirată – în mod special porţiuni ce vorbesc despre puterea îndeplinirii valorii, despre bucuria şi spontaneitatea implicată în creativitate. În timp ce am dactilografiat acest material mi-am reamintit de notiţele pe care le-am scris şi cu care m-am jucat ieri:

(“În lume nu există nimic asemănător cu sesiunile noastre. Chiar acum, în timp ce mă gândesc cum să asamblez pentru cititor Evenimentele de Masă, noaptea trecută Seth a venit cu un nou material despre care a spus că va face parte din altă carte. Ar trebui să îmi reamintesc de fiecare dată cînd eu şi Jane ne aşezăm pentru o sesiune, că ea este un eveniment unic în lume.

(“Bineînţeles, acea declaraţie nu este atît de încrezută pe cît pare, deoarece fiecare lucru realizat de o persoană este de asemenea unic în lume. Toutuşi, în acelaşi timp, vreau să spun că sesiunile sunt într-adevăr originale şi importante, iar conţinuturile lor oferă noi intuiţii creative şi speranţă speciei umane, într-un fel în care majoritatea strădaniilor nu o fac. În acea manieră, afacerea Seth este o remarcabilă realizare din partea lui Jane. Cred că studiul prelungit al materialului Seth va produce rezultate măreţe înspre înţelegerea vieţii noastre. ...”

(Iar acum urmează notiţele pe care le-am scris în aprilie 1977, ca o introducere pentru prima sesiune din Evenimentele de Masă. Deşi mi-am adăugat propiile notiţe pentru cartea Seth din momentul cînd a terminat-o, le-am păstrat pe cît de scurte posibil pentru a le păstra pe cît de actuale posibil.


(Cineva ar putea spune că Evenimentele de Masă şi-a avut originea în două precedente cărţi Seth – mult înapoi în Volumul 1 din Realitatea “Necunoscută” , pe care Seth a terminat să o dicteze în Iunie 1974. La 10:14 în sesiunea 697 pentru acel proiect, a făcut următoarea afirmaţie: “În această carte voi avea mai multe de spus despre bolile, epidemiile, şi dezechilibrele de masă. ”

Am întrebat-o pe Jane dacă Seth ar putea aloca următoarea sesiune pentru acele teme, astfel încît să o pot introduce ca şi o notă sau anexă în Volumul 2 din Realitatea “Necunoscută”, de vreme ce aveam de făcut destul de multă muncă pentru acel volum. De asemenea am considerat că timpul era potrivit pentru a-i pune întrebări lui Seth – deoarece doar cu două săptămîni în urmă, în sesiunea 880, el a terminat să dicteze a 5-a sa carte, Natura Psihicului: Expresia sa Umană. 2

(Săptămîna trecută am renunţat la obişnuitele sesiuni programate, şi am petrecut o mare parte de timp corectând Volumul 1 din Realitatea “Necunoscută”. 3 De fapt, nu mi-am terminat partea mea de muncă decât Duminică; apoi devreme în această dimineaţă am trimis totul lui Tarn Mossman, editorul lui Jane de la Prentice-Hall. Până acum, amîndoi am devenit negrii de atâtea zile şi nopţi de muncă susţinută, dar tot am vrut să ţinem sesiunea. Am stat faţă în faţă cu Jane în liniştita, domol iluminata cameră de zi, lucrând la acele notiţe în timp ce am aşteptat-o să îşi de-a jos ochelarii şi să intre uşor în transă. Am simţit un familiar simţ al anticipaţiei în timp ce mă găndeam să înregistrez excelenta sesiune viitoare. Iar atunci Seth ne-a surprins.

0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire