Blogger Template by Blogcrowds

Ma simt privilegiata sa pot publica aceasta carte sub numele meu, desi nu inteleg intru totul mecanismele producerii sale sau natura personalitatii pe care o adopt atunci cand transmit cuvintele. In mod constient, nu am  contribuit deloc la producerea cartii. De doua ori pe saptamana pur si simplu am intrat in transa si cu ajutorul unei abilitati “mediale” am vorbit pentru Seth, sau fiind Seth, dictand cuvintele sotului meu, Robert Butts, care le-a pus pe hartie.

Consider ca aceasta carte este “a mea” deoarece nu cred ca ar fi putut fi scrisa fara contributia mea si a abilitatiilor mele specifice. Pe de alta parte, imi dau seama ca mult mai multe aspecte sunt implicate. De exemplu, a trebuit sa citesc manuscrisul pentru a descoperi ce se afla in el; si din aceasta perspectiva cartea nu pare a fi a mea. Dar ce inseamna acest lucru?

Pe scurt, ideea mea este urmatoarea: De obicei suntem focalizati aproape exclusiv inspre ceea ce consideram a fi lumea “reala”, dar in ciuda acestui fapt exista numeroase realitati. Deplasandu-ne constiinta, putem intrezari aceste realitati alternative, toate dintre ele fiind forma adoptata de Realitate in anumite imprejurari. Nu cred ca o putem descrie pe una prin intermediul alteia. 

Ani de zile am fost confuza, incercand sa il definesc pe Seth conform lumii faptelor, urmarind un model ce opereaza cu dictonul adevarat-fals. In aceasta lume el este considerat a fi un spirit independent – o calauza spirituala, de catre cei care detin convingeri spiritualiste – sau o oarecare regiune anormala a propriei mele personalitati, de catre comunitatea stiintifica. Nu am putut accepta nici una dintre aceste ipoteze, cel putin nu in forma lor originara.

Daca as spune, “Oameni, nu cred ca Seth este o calauza spirituala,  asa cum intelegeti voi acest concept”, atunci afirmatia ar fi fost interpretata ca o confirmare a faptului ca Seth este doar un fragment al personalitatii mele. Unii oameni ar crede ca incerc sa minimalizez importanta lui Seth, sau sa le neg ajutorul unei supra-fiinte atunci cand in sfarsit considera ca au gasit una.

 

De fapt, cred ca eurile pe care le cunoastem in viata curenta sunt doar materializarile tridimensionale ale altor euri-sursa din care primim energia si viata. Realitatea lor nu poate fi cuprinsa in contextul existentei noastre ca si fiinte vii, desi ea este in mod constant transpusa prin individualitatea noastra actuala.

Denumirea de “calauza spirituala” poate fi reprezentare simbolica folositoare a acestei idei, si nu spun ca nu exista calauze spirituale. Ci doar ca acea idee merita o examinare mai atenta, deoarece calauza spirituala poate reprezenta ceva complet diferit decat ne putem imagina. De asemenea, ideea poate fi restrictiva atunci cand tot timpul plaseaza cunoasterea revelatorie in afara noastra si incearca sa interpreteze in mod literal unele fenomene extraordinare ce pot fi dincolo de o asemenea interpretare. 

In timp ce incercam sa il definesc pe Seth in acea maniera si sa ma intreb daca el este sau nu o calauza spirituala, intr-o oarecare masura am fost restrictionata in a-i simti realitatea sa mai vasta, realitate care exista in termenii unei puteri creative si imaginative ce este mai mare decat lumea faptelor si nu poate fi cuprinsa de aceasta. De exemplu,  personalitatea lui Seth este destul de vizibila in sesiunile noastre, dar sursa acelei personalitati nu este. Din acest motiv, originea oricarei personalitati este misterioasa si nu este vizibila in lumea obiectiva. Sarcina mea este de a largi dimensiunile acelei lumi si a conceptelor oamenilor cu privire la ea.  

Cartile lui Seth pot fi produsul unui alt aspect dimensional al propriei mele constiinte care nu este focalizat in aceasta realitate, plus inca ceva care este de netradus in termenii nostrii, Seth fiind o creatie psihica mai reala decat orice “fapt”. Existenta sa se poate desfasura intr-o alta ordine a evenimentelor decat cea cu care suntem familiarizati.

Nu spun ca nu ar trebui sa folosim ceea ce am invatat despre lumea obisnuita. In mod sigur eu fac acest lucru, si Seth a scris aceasta carte pentru a-i ajuta pe oameni sa manevreze mai eficient existenta lor de zi cu zi. Insist sa spun ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand facem interpretari literale, deoarece exista riscul de a limita un fenomen multidimensional restrictionandu-l unui sistem tridimensional de actiuni.

Deseori intelegem in mod intuitiv si emotional mult mai mult decat pricepem in mod intelectual. Daca am incerca sa definim cunoasterea revelatorie, sau un Seth, in termenii ideilor noastre limitate despre personalitatea umana, atunci ar fi ca si cum ne-am stradui sa transpunem, sa zicem, un trandafir prin numarul 3, sau sa incercam a-l explica pe unul in termenii celuilalt. 

Lucrul amuzant este faptul ca o personalitate care nu este centrata in realitatea noastra ii poate ajuta pe oamenii sa traiesca mai eficient si mai fericit, aratandu-le ca exista si alte realitati. In aceasta carte Seth spune ca iti poti schimba viata modificandu-ti convingerile cu privire la propria persoana si la existenta fizica. 

Pentru mine, materialul Seth nu mai este un manuscris de teorii fascinante care trebuiesc evaluate atent pentru a descoperi similitudini cu realitatea. Intr-un mod surprinzator, el a prins viata. Conceptele din interiorul lui traiesc. Eu le experimentez si datorita acestui fapt realitatea mea personala s-a largit. Am inceput sa intrezaresc extinsele dimensiuni interioare din care vietile noastre curente ies la lumina si am inceput sa ma familiarizez cu alte metode alternative de perceptie; metode care pot fi folosite nu numai pentru a vedea alte “lumi”, ci si pentru a ne ajuta sa o manevram mai eficient pe aceasta.

In timp ce Seth a produs aceasta carte, viata mea a fost incomensurabil imbogatita intr-o maniera neprevazuta. Frecvente experiente psihedelice s-au desfasurat paralel cu producerea acestei carti iar propriile mele abilitati psihice si creative s-au deschis catre cateva domenii complet noi.

Chiar inainte ca Seth sa inceapa “Natura Realitatii Personale: O carte Seth”, am pornit spre o noua aventura pe care eu o numesc evolutia Sumari. Sumari este numele unei “familii” de constiinte care impartasesc aceleasi caracteristici generale. Cred ca ea actioneaza ca un cadru psihologic si psihic care ma elibereaza de stereotipiile verbale, permitandu-mi sa exprim si sa transmit emotii si informatii interioare care se afla in spatele structurilor formalizate ale cuvintelor.

In timp ce Seth a produs aceasta carte evolutia Sumari s-a amplificat intr-un ritm constant. In acest moment ea cuprinde diverse stari alterate ale constiintei. Intr-o stare scriu poezie Sumari si in alta traduc ceea ce am scris. Intr-o regiune a constiintei diferita, intonez cantece Sumari, manifestand cunostiinte si realizari muzicale care depasesc cu mult abilitatile mele obisnuite sau antrenamentul meu.

Cantecele pot fi de asemenea traduse, desi ele comunica prin intermediul emotiilor, indiferent daca cuvintele sunt sau nu intelese. Intr-o alta stare de constiinta eu receptionez material despre care se presupue ca reprezinta fragmente ale anticelor manuscrise produse de Vorbitori (acestea sunt de asemenea traduse mai tarziu.) Seth ii defineste pe Vorbitori ca fiind invatatori, ce au forma fizica cat si forma nonfizica, invatatori care de-a lungul erelor interpreteaza si transmit in mod constant cunoastere interioara. Si sotul meu a scris in Sumari, dar eu inca trebuie sa ii traduc cuvintele.

Imi place sa turez motoarele la viteza maxima, sa imi folosesc abilitatiile pe cat de liber posibil. Totusi, deseori intelectul meu este scandalizat de catre aceleasi evenimente care imi vrajesc intuitia, sau de catre interpretarile date lor. Nu ajuta sa ma prefac ca ar fi altfel si cred ca exista un motiv pentru aceasta imbinare uneori nelinistitoare intre intuitie si intelect.

Eu invat ca ambele elemente sunt importante in munca mea si in cea a lui Seth. Probabil ca propriul meu refuz de a accepta raspunsuri prefabricate ma conduce sa caut atat de intens, si intr-o oarecare masura este responsabil de “canalizarea” unui Seth si nu a unui Jack Spintecatorul. 

Evolutia Sumari impreuna cu experientele asociate cu “Educatia Suprasufletului 7” si “Natura Realitatii Personale” au produs atat de multe intrebari incat am fost fortata sa caut un context mai vast prin care sa inteleg ceea ce se intampla. Ca o consecinta, acum lucrez la o carte numita “Psihologie a Aspectelor”, in care sper sa prezint o teorie a personalitatii care este suficient de extinsa pentru a cuprinde natura psihica a omului si a activitatiilor sale. Seth face referire la Aspecte, asa cum noi o numim, in aceasta carte si ea ar trebui sa fie publicata in anul 1975. 

Pana atunci tot ceea ce pot sa spun este urmatorul lucru: Noi traim intr-o lume a evenimentelor fizice dar acestea rasar dintr-un taram mai profund de creativitate; si de fapt evenimentele sunt inchipuiri ce tasnesc cu insufletire in experienta noastra. Toate evenimentele. Asadar, Seth este la fel de mult o inchipuire precum sunt eu sau tu, si intr-o maniera neobisnuita el strabate ambele lumi. Sper ca “Psihologie a Aspectelor” sa cuprinda lumea evenimentelor si a bogatelor realitati interioare din care provin, intrucat experienta noastra le include pe ambele.

“Natura Realitatii Personale” nu numai ca mi-a infrumusetat viata mea creative, dar m-a si determinat sa ma confrunt cu convingerile si ideile mele. Sunt in totalitate de acord cu conceptele pe care Seth le prezinta aici, intelegand ca ele sunt contrare multor dogme religioase, sociale si politice. In mod sigur aceasta carte este un raspuns dat tuturor celor care mi-au cerut ajutor pentru a aplica ideile lui Seth vietii curente, si eu sunt sigura ca le va da o mana de ajutor multor oameni, indemnandu-i sa manevreze eficient diversele evenimente si probleme ale vietii obisnuite.

Idea principala prezentata de Seth este ca noi ne cream realitatea personala prin credintele noastre constiente privitoare la propria persoana, cei din jurul nostru si lume. O continuare a acestei convingeri este conceptul care afirma ca “punctul de putere” este in prezent, nu in trecutul acestei vieti sau a alteia. El scoate in evidenta capacitatea fiecarui individ de a intreprinde actiuni constiente si ofera cateva exercitii excelente concepute pentru a arata fiecarei persoane cum sa aplice aceste teorii oricarui scenariu al vietii.

 Mesajul este limpede: Nu suntem la mila subconstientului si nu suntem neajutorati in fata unor forte pe care nu le putem intelege. Mintea constienta directioneaza activitatea inconstienta si are in comanda sa toate puterile eului interior. Acestea sunt activate conform ideilor noastre cu privire la realitate. “Voi sunteti zei care se exprima prin forma umana”, spune Seth, care poseda abilitatea de a-si forma existenta prin ganduri si emotii care se transpun in forma fizica.

Prima data cand Seth a mentionat “Natura Realitatii Personale”  a fost in sesiunea 608 din 5 Aprilie 1972, numai cu putin timp dupa ce eu si Rob am terminat de citit corecturile pentru o carte precedenta, “Seth Vorbeste: Eterna Validitate a Sufletului”. De fapt, el a inceput dictarea pe 10 Aprilie 1972, dar vietile noastre au fost brusc perturbate atunci cand am fost prinsi intr-o inundatie cauzata de furtuna tropicala Agnes. Dupa cum veti vedea in insemnarile lui Rob, am amanat munca la aceasta carte.

Deseori Seth foloseste episoade din vietile noastre ca exemple specifice ale unor probleme mai vaste; si experienta noastra cu inundatia a servit ca punct de plecare pentru a vorbi despre convingeri  personale si dezastre. In cateva ocazii el a folosit viata noastra ca  material sursa – o miscare surprinzatoare.

Inca din primele zile ale sesiunilor noastre, care au inceput la sfarsitul anului 1963, in mod sistematic Seth m-a numit Ruburt si lui Rob i-a spus Joseph, sustinand ca aceste nume fac trimitere la eurile extinse din care identitatiile noastre prezente izvorasc. In aceasta carte el continua sa ne numeasca asa.

Ca de obicei, Rob noteaza metodic fiecare sesiune si apoi o bate la masina. Este mult mai usor si mai rapid decat a inregistra fiecare sesiune, a o relua si doar apoi a o bate la masina. In mod periodic Rob noteaza trecerea timpului, pentru a arata cat i-a trebuit lui Seth pentru a transmite un pasaj specific. Seth insusi dicteaza cuvintele care vor fi ingrosate, puse intre ghilimele sau paranteze. Deseori da indicatii cu privire la amplasarea semnului : si a altor semne de punctuatie.

Aceasta carte ar trebui sa il ajute pe fiecare cititor sa inteleaga natura experientei sale private si sa foloseasca cunostiintele din ea pentru a face ca viata cotidiana sa fie mai creativa si mai placuta.

 Jane Roberts, New York 6 noiembrie, 1973

 Publicata in 1976 sub titlu Politici Psihice: O carte a Psihologiei Aspectelor. 

0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire